Ouderen met dementie in het zonnetje

Vaak zijn er maar weinig foto’s van ouderen, zeker als ze in een verpleeghuis wonen. Wat erg jammer is omdat je over een aantal jaren ook terug wilt kunnen kijken op deze fase in het leven van je opa, oma of ouders. Daar besloten ze op Corte Foort (verpleeghuis voor mensen met dementie in Oss) wat aan te doen.

Brigitte en Wim

Ze regelden op een zonnige middag een visagiste, kapster Suus, lekkere hapjes en verwensessies met handmassages en nagellak. En twee vrijwilligers met een camera en passie voor fotografie: Wim en ik. De familie werd uitgenodigd om met hun dierbare op de foto gezet te worden, nadat deze lekker vertroeteld waren door de kapster en visagiste. Het was hartverwarmend om te zien hoe de bewoners genoten van de schoonheidsbehandelingen en warme aandacht.

Maar het allermooiste vond ik toch de trots waarmee kinderen en kleinkinderen met hun oma’s op de foto gingen. De liefde spat van de foto’s! Ik merkte dat één van de kleinzoons zacht de hand van zijn oma vastpakte tijdens de shoot.

Ik was ontroerd door de bewoonster die in haar hele leven nog nooit make-up heeft gebruikt maar de visagiste haar gang liet gaan. Ze was zo verbaasd over het resultaat (en haar zoon nog meer)! Fotografeerde een mevrouw die op haar kamer bleef, beschermd tegen teveel prikkels, en was trots om ook een mooi portret van haar gemaakt te hebben. Werd blij van hoe “collega” Wim de mensen aan het lachen kreeg, zodat ze ontspannen op de foto konden. Kreeg kippenvel van een groep vriendinnen die al meer dan 30 jaar vriendschap gewoon voortzetten nu één van hen in een verpleeghuis woont.

En ik werd geraakt door drie dochters die met hun lieve moeder op de foto wilden. Er werden meerdere foto’s gemaakt met wisselende samenstelling en in diverse poses. Maar deze foto’s laten zoveel liefde zien tussen moeder en elk van haar dochters. Later hoorde ik van één van de dochters dat ze genoten hebben van de middag en dat de foto’s erg waardevol voor hen zijn. En daarom fotografeer ik dus: om een mooie herinnering te vereeuwigen.

Wil jij ook een paar mooie foto’s van je vader, moeder, opa of oma? En wil je ook samen op een ongedwongen manier op de foto? Neem contact met mij op om de mogelijkheden door te spreken. Ik neem ruim de tijd om mensen te laten wennen aan de camera zodat zij ontspannen op de foto gaan. Zodat jij een mooie blijvende herinnering hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *